Zwartboek kostendelersnorm overhandigd aan wethouder Vliegenthart

landelijk-platform-ggz-1Maandag 22 september is in Amsterdam een zwartboek over de kostendelersnorm overhandigd aan wethouder Vliegenthart. Deze kostendelersnorm raakt iedereen die onder de Participatiewet valt. Mensen vanaf 21 jaar die in een huis wonen met anderen met een inkomen, krijgen een korting op hun uitkering. Het idee is dat ze de kosten kunnen delen. In het zwartboek staan genoeg voorbeelden waarin de kosten niet kunnen worden gedeeld. Zoals het voorbeeld van een man met ernstige psychische problemen, die bij zijn vader woont. Door de korting die met de kostendelersnorm gepaard gaat kan zijn vader de huur niet meer betalen. De zoon raakt steeds meer in de war en is nu aangemeld voor opname in een instelling.

Het gaat om een landelijk probleem, de Federatie Opvang meldt dat er landelijk veel meer aanvragen zijn voor postadressen door daklozen, sinds de invoering van de kostendelersnorm. Dit betekent dat er weer meer mensen op straat komen te staan.

Het Landelijk Platform GGz heeft samen met Mezzo een brief gestuurd aan de Tweede Kamer om het zwartboek onder de aandacht te brengen.

Bron: Landelijk Platform Ggz: De clienten- en familiekoepel in de ggz, 22 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *