Opnieuw actie voor daklozen op de wachtlijstHet Straat Consulaat gaat komende maand opnieuw aandacht vragen voor daklozen die op de wachtlijst staan voor een opvangplek in Den Haag. Gisteren bood Elly Burgering een petitie aan aan de Haagse politiek. Zo’n duizend mensen hadden hun handtekening gezet onder de petitie.

Ze vinden het onacceptabel dat er daklozen zijn voor wie geen plaats is. ,,De noodopvang is propvol, waardoor meer dan honderd mensen op de wachtlijst staan”, hield Burgering de raadsleden en het college voor.

,,Een wachtlijst voor een basisvoorziening als nachtopvang is onacceptabel. Het gaat om mensen die ziek zijn, in de war, mensen van boven de 60, jongeren. Mensen die nu de nacht buiten  doorbrengen of in kelderboxen, portieken, bootjes, tenten of een schimmig netwerk.” Ze benadrukt bovendien dat het stadsbestuur bij het aantreden een belofte had gedaan dat niemand op straat zou hoeven slapen.

Den Haag is niet de enige gemeente die moeite heeft om het  groeiend aantal daklozen te herbergen. Ook de andere grote steden kampen hiermee. Landelijk gezien is het aantal daklozen in tien jaar tijd verdubbeld, mede doordat de woningbouw achterblijft.

 

Haagse Harry

Eerder vroeg het Straat Consulaat al aandacht voor de wachtlijsten en de situatie van Haagse daklozen door een actie bij het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Marktstraat. Op 19 december moet die actie een vervolg krijgen. Dan debatteert de Tweede Kamer namelijk over de daklozenproblematiek. Straat Consulaat wil van 10.00 tot 13.00 uur actievoeren op de Hofplaats, waar de bankjes staan waarin de tekst van de grondwet is gebeiteld.

 

Bron: AD.nl, 29 november 2019