Woningcorporatie Staedion heeft handen vol aan verwardenEen vrouw die leeft in een woning waar muizen alles hebben aangevreten. Woningcorporatie Staedion kijkt naar haar om. Ze heeft inmiddels tientallen mensen in dienst om buurten leefbaar te houden.

Niemand had last van die meneer op de vierde verdieping. Maar bij woningcorporatie Staedion zagen ze wel een torenhoge waterrekening. ,,Het was de reden dat we hem bezochten”, vertelt bewonersconsulent Tanja Luttik. ,,We kwamen binnen en zagen een totaal vervuilde woning.” Luttik is een van de 24 bewonersconsulenten die Staedion in dienst heeft. De wc-pot die 24 uur per dag doorspoelde bleek het kleinste probleem.

Verwarden, de overkoepelende term waar zowel een demente oudere mee bedoeld wordt als de man die in een psychose zijn huisraad op straat gooit en de ‘zorgwekkende zorgmijders’ zoals de meneer met de kapotte wc. Organisaties die ‘alleen maar’ woningen verhuren hebben dagelijks met hen te maken.

Zoveel dat Staedion ook nog negen sociaalcomplexbeheerders, tien huismeesters en achttien ‘gewone’ complexbeheerders in dienst heeft.

,,Huismeesters waren er vroeger voor het onderhoud. Nu moeten ze ook kunnen observeren, praten en weten bij wie ze moeten zijn als er zorgen over een huurder zijn. Samen met de gewone complexbeheerders proberen ze de ‘lichte overlast’ op te lossen”, zegt Jacqueline van der Boor, directeur woonservice bij Staedion.

Luttik: ,,Let op, we zijn geen hulpverleners, maar we signaleren wel en proberen te zorgen dat de juiste hulp komt.”

De bewonersconsulent raakt hiermee meteen een van de grootste problemen in haar werk. Sinds de nieuwe wet op de privacy, is het delen van informatie een van de moeilijkste zaken geworden. ,,De nieuwe privacywet is bedoeld om persoonsgegevens te beschermen. Dat is op zich goed, maar het delen van informatie is vaak essentieel om een probleem aan te pakken”, zegt Van der Boor. ,,Als je samenwerkt, samen informatie deelt dan bundel je krachten. We zijn er echt in doorgeslagen.”

 

Geschreeuw

Bewoners van het Rietveen in Den Haag, zo tekende deze krant dit jaar al eens op, hadden bijvoorbeeld al snel genoeg van Don toen hij in 2018 in hun portiek kwam wonen. Ze lagen ’s nachts wakker van zijn geschreeuw, stonden op straat toen hij zijn bankstel in brand stak en ondergingen zijn scheldpartijen. Maar toen hij na een jaar overleed, zat hij nog wel in zijn huis.

,,Soms krijgen we meldingen, maar soms weten wij niks, en zijn alle meldingen bij de politie gedaan”, zegt Van der Boor. ,,En de politie mag niet alles met ons delen. Ze mogen bijvoorbeeld wel zeggen hoeveel meldingen zij hebben over een complex, om welke woning het precies gaat, dan weer niet.”

Intussen hebben vooral de negen sociaal complexbeheerders van Staedion hun handen vol aan huurders die het niet zelf meer redden. ,,Het kan zijn dat ze in een woning zitten waar de muizen alles hebben aangevreten. Of een man die midden in de nacht hard muziek aanzet. Of naakt over een galerij rent. Zeventig procent van hun werktijd gaat op aan de middelzware overlast”, zegt directeur Van der Boor.

,,In de psychiatrie zijn veel minder bedden, maar ook voor ouderen geldt dat ze veel langer thuis blijven wonen. Pas als het écht niet meer gaat, komt een instelling in beeld. Dan staan ze nog tijden op een wachtlijst eer ze een plekje hebben.” Met een zucht: ,,In de tussentijd…”

De woningwet houdt intussen wel Staedion verantwoordelijk voor het woongenot van álle huurders. Daarom zijn ze ook genoodzaakt zoveel specialisten in huis te hebben. Tanja Luttik: ,,Het is het moeilijkste dilemma in mijn werk. Balanceren tussen: Probeer ik het nog een keer met die huurder, is de juiste hulp gevonden? Of is het op, kunnen buren echt niet meer hebben? Dan is het zaak een dossier te hebben waarop een huurder eruit gezet kan worden.”

 

Privacy

Volgens Van der Boor is het afgelopen jaar ‘iedereen’ er van overtuigd geraakt dat er oplossingen gezocht moeten worden, binnen die nieuwe wet op de privacy. ,,Voor zo’n dossier heb je ook weer informatie nodig. Daarom zijn we nu aan het kijken: wat kan er nog wel. Kan het door informatie iets anders op te schrijven? Bijvoorbeeld dat er ‘gezondheidsproblematiek’ is waardoor de huurders moeten verhuizen naar een gelijkvloerse woning. In plaats dat de huurders de trap niet meer op kunnen lopen. We moeten er iets op vinden, voor de leefbaarheid!”

Bron: AD, 8 december 2019