Michel Zevenhoven (50) zwierf in de jaren 80 en 90 dakloos door Amsterdam. Hij was tien jaar lang verslaafd. Nu leidt hij mensen rond door de stad om hen wat te leren over het bestaan van daklozen. “Ik neem mensen het Wallengebied op en dan vertel ik hoe ik mezelf staande heb gehouden tijdens m’n heroïneverslaving.”

Nieuwsuur ging mee met een tour van Michel. “Die straat daar was vroeger de gevaarlijkste straat van Nederland”, zegt hij, wijzend vanaf de Prins Hendrikkade richting de Zeedijk. “Dit noemden wij het omkeerpunt. Op de kop van de Zeedijk kon je nog omkeren, als je verder ging was de kans groot dat je beroofd werd.”

“En ik moet ook heel eerlijk zeggen, en dan zul je me wel een klootzak vinden, maar wij liepen allemaal met messen en dingen op zak. Je liep nooit met lege zakken hier. Ik heb letterlijk mensen meegemaakt die elkaar voor een paar tientjes overhoop staken.”

Michel is als gids aangesloten bij Amsterdam Underground, een initiatief van de Regenbooggroep, een hulporganisatie voor daklozen. Alle gidsen zijn dakloos en verslaafd geweest. “Wij vertellen een verhaal over hoe we vroeger geleefd hebben op de straat.”

 

Lees het hele verhaal van Michel op de website van Nieuwsuur.

 

Bron: NOS, 14 januari 2020