Voedselbanken verwachten tienduizenden extra klantenHet aantal Nederlanders dat aanklopt bij de voedselbank zal door de economische klap van de corona-uitbraak met tienduizenden toenemen.

 

Den Haag

Dat voorspelt voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland, waar in totaal 170 voedselbanken bij zijn aangesloten. Hij verwacht dat het aantal klanten van voedselbanken de komende tijd met ‘tientallen procenten’ gaat stijgen. Bij het huidige aantal van 151.000 klanten, komt dat neer op tienduizenden extra bezoekers.

‘Na deze gezondheidscrisis komt er een economische crisis’, wijst Wijnbelt op recente voorspellingen dat een recessie onontkoombaar is. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verliezen nu bijvoorbeeld al hun inkomen. De voedselbanken zagen het aantal hulpvragers afgelopen weken al stijgen. Nu gaan zij dus uit van een totale toename van tienduizenden Nederlanders.

Om iedereen te kunnen voorzien van voedselpakketten zijn de voedselbanken twee weken geleden een inzamelactie gestart.

Zij hopen daarmee tien miljoen euro op te halen. Dat geld is niet alleen nodig om de groei van het aantal hulpverzoeken op te vangen, maar bijvoorbeeld ook om vrijwilligers te beschermen tegen het virus. Zo moeten grotere locaties worden gehuurd, zodat medewerkers en bezoekers minimaal anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Intussen staat de teller op bijna acht miljoen euro: bedrijven en particulieren hebben 3,8 miljoen euro gedoneerd en het kabinet heeft vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor als dat geld op is.

 

Problemen

De uitbraak van het coronavirus leidde afgelopen weken tot problemen bij voedselbanken. Doordat ruimtes te klein waren om afstand te houden en de veelal oudere vrijwilligers thuis bleven om geen risico’s te lopen, sloten zeventien voedselbanken hun deuren. ‘De mensen wílden wel komen, maar durfden niet.’

Bovendien hadden de uitdeelpunten last van het hamstergedrag in supermarkten. Daardoor kregen voedselbanken minder producten uit winkels en van de voedselfabrikanten. ‘Klanten hebben dat echt gemerkt’, aldus de voorzitter van de voedselbanken. ‘Het is niet zo dat sommigen geen voedsel kregen. Maar het zorgde er wel voor dat klanten een kleinere tas boodschappen ontvingen. Die periode was gelukkig kort, waardoor de meeste klanten dat wel konden opvangen.’

 

Op orde

Intussen is de voedselvoorziening voor de minima weer ‘aardig op orde’, aldus Wijnbelt. Van de zeventien locaties die hun deuren moesten sluiten, zijn er momenteel nog vijf dicht. ‘Ik ga ervan uit dat binnen drie weken alle voedselbanken weer open zijn.’

Waar voedselbanken gesloten zijn, springen gemeenten tijdelijk bij. ‘Die zorgen voor waardebonnen zodat mensen zelf voedsel kunnen kopen. Gemeenten kunnen zich niet permitteren dat mensen geen eten hebben.’ Soms worden voedselpakketten bij mensen thuis afgeleverd.

In de afgelopen weken hebben zich veel nieuwe vrijwilligers gemeld die het werk van de kwetsbare ouderen overnemen. ‘De omstandigheden zijn lastig, maar de voedselvoorziening aan klanten loopt weer goed’, aldus Wijnbelt.

De voorzitter is enthousiast over de ‘massale steun’ uit de samenleving. Ook uit kerken komt ‘ontzettend veel hulp’. Hij wijst op de regio Den Haag. ‘Daar betaalt de gemeente voor alle klanten tijdelijk een waardebon voor boodschappen van vijftien euro per week. Dat vonden de kerken te weinig. Zij hebben daar een bon van tien euro aan toegevoegd.’ Wijnbelt noemt alle steun hartverwarmend. ‘Er wordt soms geklaagd over individualisering. Maar als je ziet hoe massaal de steun voor voedselbanken nu is, geeft dat vertrouwen dat de samenleving er op een of andere manier beter uitkomt.’

 

Bron: Nederlands Dagblad, 10 april 2020