Minder baanverlies bij verhoging minimumloon dan gedachtHet minimumloon kan worden verhoogd, zonder dat er veel banen verloren gaan. Voorwaarde is wel dat AOW en bijstand niet mee stijgen. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van nieuwe berekeningen.

Bij een toename van 20 procent van het minimumloon, verdwijnen op de lange termijn ongeveer 36.000 banen. Alleen wanneer de laagste lonen met 40 procent omhoog gaan, krimpt de totale werkgelegenheid met ongeveer 2 procent (arbeid wordt dan te duur). In dat geval verdwijnen 180.000 banen.

Bijstand niet evenredig omhoog

Om baanverlies te voorkomen, mogen sociale uitkeringen niet ook nog eens omhoog, zegt het CPB. Uitkeringen zoals de bijstand zijn gebonden aan het minimumloon. Wanneer dat stijgt, wordt ook de bijstand automatisch ruimer en wordt het minder aantrekkelijk om te werken.

Vakbonden pleiten al geruime tijd voor een verhoging van het minimumloon. Hier en daar bestond de vrees dat werkgevers personeel massaal zouden ontslaan als zij meer loon zouden moeten betalen. Het CPB denkt dus dat dat meevalt. Dat de onderzoekers de ramingen nu bijstellen, komt doordat er de laatste tijd meer onderzoek is gedaan naar de verhoging van het minimumloon.

Volgens CPB-onderzoeker Jan-Maarten van Sonsbeek kunnen politieke partijen met de uitslag van het onderzoek aan de slag, bijvoorbeeld bij het schrijven van hun programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

 

Bron: NOS.nl, 30 april 2020