Zorgen over oplopende armoede door corona - 'Alle seinen staan op rood'

Hulporganisaties maken zich zorgen over de oplopende armoede door de coronacrisis. Zij zien de vraag naar hulp, waaronder voedselpakketten, toenemen. Eerder meldde het Nibud al dat een vijfde van de Nederlanders door de coronacrisis een inkomstenterugval ervaart. Het gaat vooral om jongeren, zelfstandigen en flexwerkers.

 

Veel nieuwe gezichten

Michael is een van die nieuwe werklozen. Hij werkte als uitzendkracht net op Schiphol op de bagageafhandeling. “Mijn contract werd niet verlengd. Door de coronacrisis moesten alle uitzendkrachten eruit. Dus dan ben je werkloos.”

Hij maakt gebruik van voedselpakketten die worden uitgedeeld door Trijntje Aarden en haar man. Al 16 jaar deelt het stel in Zoetermeer eten uit aan gezinnen die dat nodig hebben. Sinds 2019 zijn ze een stichting, Stichting Oosterfaantje.

“Een eerste inventarisatie leert dat de vraag naar non-food, zoals leermiddelen en kleding, licht toeneemt,” zegt Teije Brandsma van het armoedefonds, waar 700 organisaties bij zijn aangesloten. “De vraag naar voedsel is sterker gegroeid, vooral door mensen die net buiten de criteria van de voedselbank vallen.” Het fonds verwacht komende week met cijfers te komen over de gestegen hulpvraag.

Vooral in de eerste twee weken van de crisis zag directeur Veerle Rooze van Stichting Ido Schuldhulpverlening Lelystad veel meer toestroom. “In de supermarkt was het huismerk door hamsteren uitverkocht en het A-merk te duur, dus klopten mensen die het normaal net redden aan voor voedselhulp. Verder leverden we in die weken noodhulp aan nieuwe gezichten. Bijvoorbeeld mensen die een contractje als schoonmaker hadden dat opgezegd werd toen de lockdown begon.”

Lees het hele artikel en bekijk de video op NOS.nl

 

Bron: NOS, 9 mei 2020