Zorgpremie fors hoger door corona

 

Net als de coronacrisis zelf gaat ook de nazorg voor patiënten miljarden euro’s kosten. Hoe dit moet worden opgevangen, is nog onduidelijk. De zorgpremies zullen in elk geval fors gaan stijgen.

In Nederland zijn een kleine twaalfduizend mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest vanwege (vermoedelijk) een besmetting met Covid-19. Nog eens duizenden anderen hebben de ziekte thuis doorgemaakt. Voor veel van hen geldt dat ze langdurig aan hun herstel zullen moeten werken, met hulp van fysiotherapeuten, maar waarschijnlijk ook diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.

„Toen dit ging spelen, hebben wij het Zorginstituut en het ministerie meteen om advies gevraagd”, zegt Marie-José van Gardingen van zorgverzekeraar CZ. Voor mensen die met corona in het ziekenhuis hebben gelegen, is het aantal fysiotherapiebehandelingen uitgebreid. Zij kunnen tot maximaal één jaar na ontslag uit het ziekenhuis behandelingen vergoed krijgen. „Maar voor mensen die niet in een ziekenhuis hebben gelegen, is nog niks geregeld. Zij moeten vooralsnog hopen op hun aanvullende verzekering.” Ook VGZ wijst hierop.

 

Corona nu nog als gewone ziekte beschouwd

Gezondheidseconoom Wim Groot denkt dat de zorgpremies volgend jaar met gemiddeld 150 euro zullen stijgen. Dat schrijft hij in het vakblad Zorgvisie. Zorgverzekeraars Nederland en CZ noemen de conclusie voorbarig. Van Gardingen van CZ wijst op de reserves die de zorgverzekeraars hebben moeten aanhouden en die nu kunnen worden aangesproken. „Bedragen noemen heeft op dit moment geen zin. En er zijn simpelweg nog te veel variabelen. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om veranderde beleggingsopbrengsten.”

 
 
Lees het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad.
 
 
 
Bron: AD, 23 mei 2020