Voedselbank Nederland ziet al enige weken het aanbod van voedsel teruglopen. Daarmee komen steeds meer voedselbanken met tekorten te zitten en krijgen klanten minder uitgebreide pakketten mee, terwijl het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank juist toeneemt.

Volgens Voedselbank Nederland zijn de tekorten per locatie verschillend, maar gaat het vaak wel om beperkt houdbare producten als kaas, vleeswaren en groenten. “We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen” zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland. “We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe”.

Ook lokale leveranciers en restaurants die doorgaans voedsel schenken, vallen steeds vaker weg. “Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen”, zegt De Ruig.

Hoe groot het probleem is kan Voedselbank Nederland niet zeggen. Twee keer per jaar houdt de organisatie een enquête onder de 172 uitgiftepunten door het land. Het eerstvolgende meetmoment staat gepland in januari 2021. “Maar we krijgen al weken alarmerende berichten vanuit het hele land”, aldus De Ruig.

 

Lees het hele artikel op NOS.nl