Van verpleeghuizen tot apothekers: nu steeds meer werkgevers alvast de zorgbonus van 1000 euro hebben overgemaakt, blijken werknemers die niet altijd vrij te kunnen besteden. Als er sprake is van loonbeslag komt het voor dat deurwaarders de schenking gebruiken om de schuld verder af te lossen. Onterecht, vinden schuldhulpverleners en vakbonden. Zij wijzen op het bijzondere karakter van de bonus.

“Het kan niet zo zijn dat deurwaarders op eigen houtje beleid maken”, zegt Joke de Kock, schuldhulpmanager bij de gemeente Tilburg. Vier cliënten trokken bij haar aan de bel toen er naast hun inkomen ook beslag werd gelegd op hun zorgbonus.

Op verzoek van de Tweede Kamer geeft het kabinet dit jaar een bonus van 1000 euro per zorgmedewerker, in verband met de coronapandemie. Het extraatje is bedoeld voor mensen die “een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd” en niet meer dan twee keer modaal verdienen.

 

Terugdraaien

“De intentie bij het verstrekken was duidelijk: dit geld moet gaan naar mensen die hebben gewerkt in uitzonderlijk zware tijden. Het geld mag niet zomaar gaan naar de aflossing van hun schuld. Gebeurt dat wel, dan moet dat worden teruggedraaid”, zegt De Kock.

Op juridisch gebied ligt er wel een (niet bindend) advies van het Recofa, het landelijk overlegorgaan van rechters-commissaris in faillissementen en surseances van betaling. Die luidt dat voor mensen in schuldsaneringsregeling en faillissement, de zorgbonus van buiten de boedel zou moeten blijven. “Dit bedrag zou dus niet in de pot voor de schuldeisers terecht moeten komen, maar bij de zorgmedewerker zelf.”

Deurwaarders zijn het daar niet mee eens. Die vinden het ook nog maar de vraag of de eenmalige gift wel of niet onder een loonbeslag valt. “Zonder hun baan hadden ze deze bonus niet gehad. Doorgeredeneerd zou dit dan onder de arbeidsovereenkomst kunnen vallen en daarmee het beslag”, zegt Paul Otter van de Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

 

Lees het hele artikel op NOS.nl