Duizenden mensen met schulden hebben dit jaar sneller hulp gekregen van hun gemeente. Dat komt omdat er meer ingezet wordt op zogeheten vroegsignalering, blijkt uit een monitor van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein.

Gemeenten moeten sinds 1 januari verplicht persoonlijk contact zoeken met inwoners met schulden. Woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, waterbedrijven en energieleveranciers hebben beloofd zo vroeg mogelijk signalen van betalingsachterstanden door te geven aan de gemeenten. Zo moet worden voorkomen dat bij mensen problematische schulden ontstaan.

 

Kwart miljoen signalen

Divosa heeft van 139 gemeenten cijfers gekregen over hoe die vroegsignalering tot nu toe werkt. Daaruit blijkt dat er een kwart miljoen signalen binnenkwamen sinds begin dit jaar. Ruim de helft van die signalen kwam van de zorgverzekeraars.

Met die signalen moeten gemeenten verplicht iets doen. De ambtenaren kunnen bijvoorbeeld brieven sturen naar de mensen met betalingsachterstanden of bellen of langsgaan.

 

Lees het hele artikel op: NOS.nl