Schuldhulpverleners zien het aantal ondernemers dat aanklopt voor schuldhulp oplopen. Veel van hen kunnen niet meer terugvallen op overheidssteun, terwijl schuldeisers wel steeds actiever zijn geworden. Hulpverleners verwachten komend jaar een nog grotere toestroom, als ondernemers hun belastingschuld moeten gaan aflossen.

Op het Hilversumse kantoor van Zuidweg & Partners stapelen de coronagerelateerde schulddossiers zich op. Het bureau verzorgt de schuldhulp voor ondernemers uit ruim 150 gemeenten. Van januari tot augustus kwamen er gemiddeld twaalf dossiers per week binnen van ondernemers met coronaschulden; inmiddels zijn dat er 35 per week.

Ook Menzing & Partners, dat voor enkele tientallen gemeenten de schuldhulp voor ondernemers uitvoert, zag het de laatste weken drukker worden. “Mensen worden wakker nu de ondersteuning stopt en de crediteuren weer wat beginnen te bewegen”, zegt eigenaar Martin Menzing.

 

‘In slaap gesust’

Vooral het wegvallen van de steun aan zelfstandigen (Tozo) zien Zuidweg en Menzing als het kantelmoment. Die steun stopte op 1 oktober en kwam niet meer terug in het nieuwe steunpakket dat vorige maand werd aangekondigd. Menzing: “Doordat ondernemers nog steun kregen was een deel in slaap gesust. Zij voelden geen noodzaak om in actie te komen en hun schulden aan te pakken.”

In de coronacrisis was het tot nog toe rustiger dan voorheen bij de schuldhulpverleners, ook doordat veel schuldeisers uitstel van betaling gaven. Nu die weer actiever achter ondernemers aan gaan, merkt de schuldhulpverlening dus een toeloop.

 

148.000 ondernemers met belastingschuld

En de echt grote toestroom moet volgens hen nog beginnen. Ondernemers hoeven hun opgebouwde belastingschuld nog niet terug te betalen. Sterker nog, sinds eind november is het opnieuw mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen.

Die belastingschulden hangen als een donkere schaduw boven de hulpverlening. Ruim 148.000 kleine ondernemers hebben hun belasting uitgesteld en daarmee samen een schuld van 3,4 miljard euro opgebouwd. Die schulden moeten ze in uiterlijk vijf jaar terugbetalen, vanaf 1 oktober 2022.

“Het moment dat de Belastingdienst gaat invorderen is meestal het omslagpunt”, zegt Jacqueline Zuidweg, van het gelijknamige schuldhulpbureau. “Ik voorzie dat wij als schuldhulpverleners dan voor tienduizenden ondernemers schuldregelingen met de Belastingdienst moeten treffen.”

 

Lees het hele artikel op NOS.nl