In een jaar tijd zijn de huurprijzen in de vrije sector met gemiddeld 6,7 procent gestegen, meldt woningplatform Pararius. Het gaat daarbij om de prijs per vierkante meter voor nieuwe huurders van een woning. Gemiddeld betaalden zij in het eerste kwartaal van dit jaar 17,18 euro per vierkante meter.

Pararius verdeelt de markt onder in drie oplevervormen: gemeubileerd, gestoffeerd (vloerbedekking en gordijnen) en kaal. Gestoffeerde woningen stegen het meest in prijs: 9,1 procent (16,69 euro per m2). Gemeubileerde woningen werden 6,1 procent duurder (19,82 euro) en kale woningen 5,4 procent (14,31 euro).

 

‘Sector is te klein’

Volgens Pararius worden de huurprijzen onder meer opgestuwd doordat er relatief weinig vrijesectorwoningen zijn in Nederland. “Deze sector blijft veel te klein. Ruim 33 procent van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen tegenover slechts 7 procent vrije sector”, aldus De Groot.

 

Lees het hele artikel op NOS.nl