Niet alleen minima worden getroffen door de inflatie. “Veel meer dan anders”, krijgt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) telefoontjes, mails en berichten van mensen die zeggen niet rond te kunnen komen. “Opvallend genoeg” nu ook meer van de inkomensgroep daarboven.

“Meer dan de helft van de vragen gaat over hun energierekening, en dan hebben we april nog niet eens goed in beeld”, zegt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville. “Medewerkers die hier al twintig jaar consumentenvragen beantwoorden zeggen dit nog nooit te hebben meegemaakt.”

De belletjes komen van mensen met allerlei inkomens, zegt zij. “Mensen die zeggen: minima kunnen naar de gemeente, maar mijn inkomen is hoger: waar kan ik heen? Op papier redden deze mensen het misschien, in de praktijk niet.”

 

Hoge huur, ziekte

Bettonville somt op: “Een huur die eigenlijk te hoog is, zzp’ers die ziek zijn: het zijn mensen die tussen wal en schip belanden. Zij hebben echt geen ruimte voor tegenvallers, niet met de huidige prijzen en arbeidscontracten. Die koopkracht moet echt worden gerepareerd, zeggen wij ook tegen het kabinet.”

De boodschap van het Nibud over lage middeninkomens was al eerder hoorbaar bij TNO Research. Daar constateerden ze dat de energie-armoede op dit moment erger wordt. Zoiets klinkt ook bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

“We zijn druk met de minima. Maar er is een veel grotere groep daarboven, de lagere middenklasse, die niet in beeld is bij gemeenten en het Rijk, maar die wel heel erg wordt geraakt“, zei Peter Heijkoop namens de VNG daarover eerder tegen Nieuwsuur.

Volgens Heijkoop, die ook wethouder is in Dordrecht, zijn het mensen met een baan die gewoon geen mogelijkheid zien om niet in de schulden te komen “Ik vind dat heel confronterend.”

Vakbond FNV deed in april onderzoek onder bijna 20.000 leden over de effecten van inflatie op hun leven. Hieruit bleek dat werkenden in distributiecentra, schoonmaak, Schiphol en de beveiligingssector hard worden geraakt. Net als uitkeringsgerechtigden.

 

Lees het hele artikel op NOS.nl