Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een richtlijn voor het minimumloon in de Europese Unie. Mocht Nederland deze richtlijn toepassen (het is geen verplichting), dan zou dat betekenen dat het minimumloon binnen twee jaar wordt verhoogd naar 14 euro per uur.

 

Vier vragen over deze plannen.

 

Hoeveel gaat het minimumloon omhoog?

Zo’n twee weken geleden werd bekend dat de coalitie het minimumloon sneller wil verhogen. Momenteel is het zo dat iemand in Nederland een minimum-maandloon verdient. Reken je dat om naar een uurloon, dan verdien hij of zij bij een contract van 40 uur minder dan bij een contract van 36 uur.

Met de nieuwe plannen wil de coalitie dat gelijktrekken. Een minimummaandloon wordt daarmee een minimumuurloon, op basis van het tarief voor 36 uur. Dat wordt stapsgewijs gedaan, met een verhoging volgend jaar en in 2024.

Het nieuwe minimumuurloon komt daarmee uit op 12,11 euro. Volgens de Europese richtlijn zou daar dus nog bijna 2 euro bovenop komen.

 

Lees het hele artikel op NOS.nl