Dure boodschappen en stijgende energieprijzen leiden ertoe dat meer mensen een beroep doen op de voedselbank. Terwijl het normaal in de zomer veel stiller is, verwacht Voedselbanken Nederland nu duizenden klanten extra. “De zomerdip blijft dit jaar uit”, zegt vicevoorzitter Tom Hillemans.

In de supermarkt ben je op dit moment gemiddeld twintig procent meer kwijt aan de boodschappen dan vorig jaar. Stroom en gas zijn ook veel duurder. En dat is te merken bij de voedselbank. “‘Mensen zeggen nu: het is ineens zo duur geworden”, zegt Maria Jongsma van Voedselbank Groningen bij RTV Noord.

“Als een alleenstaande met een laag inkomen een jaar geleden nog kon rondkomen, dan is de kans aanzienlijk dat dat nu niet meer lukt”, vervolgt Jongsma. “Mensen met de laagste inkomens hebben niets meer te kiezen, die hebben op alles al bezuinigd. Ze gaan door het ijs zakken.”

Voedselbank Groningen heeft nu vijfhonderd klanten. Maar dat kan snel oplopen tot zevenhonderd, verwacht Jongsma.

 

Trend begin dit jaar ingezet

Ook de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland gaat uit van een toename. “Die trend is trouwens al begin dit jaar ingezet”, zegt Hillemans. “Maar het gaat nu gewoon door, terwijl er normaal in de zomer altijd minder mensen komen. We zitten nu al maanden op een groei van zo’n vijf tot tien procent.”

Cijfers over de zomer zijn er nog niet, maar op 30 juni waren er in Nederland 34.000 huishoudens aangewezen op een voedselbank. “Ongeveer 88.000 monden”, aldus Hillemans.

De voedselbanken wijzen erop dat dat zij maar een deel van de mensen zien die in de financiële problemen zitten. Lang niet iedereen die recht heeft op hulp, meldt zich. Jongsma in Groningen: “Schaamte speelt nog steeds een rol. Ik denk dat we daaraan moeten werken. Dat mensen wél aankloppen voor hulp.”

 

Lees het hele artikel op NOS.nl